ROUT CLASSIC 100 MILES 2021
Ένας Αγώνας που έγινε χωρίς τους Αθλητές
Τα
πράγματα αλλάζουν ή τα πράγματα εξελίσσονται ή μήπως εμείς αλλάζουμε απέναντι
στα πράγματα και τα γεγονότα; Η ευχαρίστηση/πλήρωση που νοιώθουν τα μέλη ενός
tribe που συμμετέχουν είναι κάθε φορά η ίδια ή είναι διαφορετική; Το Woodstock που
θυμόμαστε είναι αυτό που υπήρξε ή είναι αυτό που θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι
υπήρξε; Οι Αξίες υπάρχουν στο μυαλό ή οι Αξίες βιώνονται καθημερινά; Στα tribes
όλα τα μέλη συμφωνούν με τις Αρχές ή με τις αποφάσεις; Και αν συμφωνούν με τις
αρχές αλλά διαφωνούν με τις αποφάσεις τότε τι γίνεται; Οι Αρχές καθορίζουν το
χαρακτήρα και τις δράσεις μας διαχρονικά ή τελικά όλα αυτά είναι εφήμερα και
περαστικά;
Οι αδελφοί Jazek απ τη Τσεχία - Φώτο: Drossos Drossos |
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!!!
Αλήθεια τι είναι ο ROUT; Είναι
ένας αγώνας υπεραπόστασης στο βουνό; Είναι μια δράση; Είναι μια συνολική
Εμπειρία; Είναι ένα μέρος συνάθροισης «περίεργων υπερανθρώπων» ή μια κατάσταση
μέθεξης καθημερινών αγωνιζόμενων; Ή μήπως μια …χίμαιρα;
Ας προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε. Τα συστατικά λοιπόν της ROUT EXPERIENCE (εμπειρία) είναι η Οικογένεια (ROUT Family), οι δράσεις της (ROUT activities), τα αγωνιστικά δρώμενα (ROUT Classic 100 miles, Rodopi Challenge 50 miles, Haidou Trail Party 24K ) και, τα αχανή δάση της Ροδόπης και φυσικά το Δασικό Χωριό.
Με λίγα λόγια η εμπειρία που ονομάζεται ROUT δημιουργείται απ΄τους Ανθρώπους της Οικογένειας του ROUT, τους Ανθρώπους που στηρίζουν αυτές τις δράσεις και φυσικά τους συμμετέχοντες αγωνιζόμενους Αθλητές και τους Συνοδούς τους.
ROUT Family. Αποτελείται απ τους Ανθρώπους που αγαπούν τη Ροδόπη, αρέσκονται τόσο στο αγωνιστικό σκέλος στο δάσος και το βουνό (τρέξιμο, διάσχιση, διανυκτέρευση), όσο και στην εθελοντική συμμετοχή προσφοράς (καθαρισμός μονοπατιών, σηματοδότηση, μεταφορές, μαγείρεμα κλπ) με μοναδικό γνώμονα την ευχαρίστηση που τους προκαλεί αυτό. Δεν «θυσιάζουν» κάτι, δεν αισθάνονται «ήρωες» αλλά συμμετέχοντες σε κάτι που προκαλεί χαρά σε όλους, εσωτερική αρμονία, ξεπέρασμα προσωπικών ορίων.
ROUT δράσεις. Αγωνιστικές και μη. Συμμετοχή σε διάφορους αγώνες με την ίδια φιλοσοφία αλλά και υποστηρικτικά (σταθμοί υποστήριξης, σκούπες κλπ) αλλά και συνάντηση με σκοπό την χαλάρωση, την παρέα και την ανατροφοδότηση (Ετήσια Χειμερινή Συνάντηση Εθελοντών στο Δασικό Χωριό).
ROUT Ambassadors. Οι άνθρωποι που αισθάνονται όμορφα να μεταφέρουν
το όνομα, τις αξίες και την εμπειρία του ROUT σε διάφορα μέρη και δρώμενα που
παίρνουν μέρος κυρίως εκτός Ελλάδας. Καταξιωμένοι Αθλητές αλλά κυρίως ολοκληρωμένες
προσωπικότητες με άποψη για το τρέξιμο αλλά και την αειφόρα προσέγγιση
με το βουνό.
ROUT Stations & ROUT Gourmet Teams: Άνθρωποι που αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν τους αγωνιζόμενους, σχεδιάζοντας όλο το χρόνο και εκτελώντας προετοιμασίες 4ημέρου στους λίγους αλλά καλά εξοπλισμένους σταθμούς έχοντας τη συναίσθηση το τι μπορεί να σημαίνει να υπηρετείς κάποιον που προσπαθεί να ξεπεράσει τα όρια του ευρισκόμενος σε φάση υπερπροσπάθειας.
ROUT Rescue Teams: Εθελοντικές Ομάδες με εμπειρία και εξοπλισμό Πιστοποιημένο που αυτοί αποφασίζουν για την Ανάλυση Επικινδυνότητας (Risk Analysis Guide) κάθε χρονιά βασισμένοι στις προβλέψεις του καιρού , τις δυνατότητες διάσωσης κλπ
ROUT Medical Team: Αποτελείται από γιατρούς εγνωσμένης αξίας οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία από τέτοια γεγονότα αφού και οι ίδιοι είναι αθλητές υπεραποστάσεων. Ομοίως και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Haidou Party. Το σκέλος της ανθρώπινης συνύπαρξης μετά από μια αγωνιστική δράση μέσα στο δάσος δίνοντας μια νέα άποψη για το Outdoor, με μουσική, καλό φαγητό και διανυκτέρευση σε αντίσκηνα ώστε να προκαλέσει βαθιές συζητήσεις με σκοπό την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των μελών του tribe.
Γιατί αναφέρονται όλα αυτά θα αναρωτηθεί κανείς.
Μα γιατί φτάνοντας στον ROUT 2021 κουβαλούσαμε όλοι μας τις εμπειρίες από 12
προηγούμενες διοργανώσεις ROUT CLASSIC, 9 ROC, 10 Haidou
Trail, 10 Συναντήσεις Εθελοντών, 6 Camps,
2 αποστολές εκτός Ελλάδας και 8 αποστολές εντός
Ελλάδας.
ΤΙ ΖΗΣΑΜΕ ΤΟ 2021;
Ήδη μετά την ακύρωση άλλων αγώνων
είχαμε να διαχειριστούμε έναν «γλυκό πονοκέφαλο». Κι αυτός δεν ήταν άλλος απ΄ το
γεγονός ότι οι αθλητές που επιθυμούσαν να λάβουν μέρος στον αγώνα, ήταν
σημαντικά περισσότεροι απ’ όσους πιστεύαμε ότι μπορούμε να υπηρετήσουμε χωρίς
να παραβιάζονται οι Αρχές του ROUT αλλά κυρίως ο χαρακτήρας του αγώνα που έχει
να κάνει με αυτό που εκφράζει περισσότερο το motto του «from darkness
to Light», η ασφάλεια αλλά και η εξυπηρέτηση (πριν, κατά και μετά τον
αγώνα).
Το πρώτο χαρακτηριστικό που φαινόταν ότι θα ήταν μια πολύ διαφορετική χρονιά από τις προηγούμενες ήταν οι προβλέψεις του καιρού. Κι αυτό είχε να κάνει με ένα όχι συνηθισμένο φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα (απόρροια πιθανόν της κλιματικής αλλαγής), την πολύ έντονη βροχόπτωση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό της χρονιάς ήταν το γεγονός των 59 rookies (νεοεισερχομένων στον αγώνα) και ταυτόχρονα 7 νέων σε ηλικία αθλητών και 1 αθλήτρια κάτω των 30 ετών.
Το τρίτο χαρακτηριστικό της χρονιάς ήταν οι 5 φορές Finishers. Ένα βασικό σημείο
των Αξιών του ROUT είναι η αναγνώριση πέραν των νικητών φυσικά, των Αθλητών που
κατάφεραν να τερματίσουν 5 φορές των αγώνα. Φέτος είχαμε ρεκόρ υποψηφίων που
έφτανε τον αριθμό 15.
Έχοντας την εμπειρία του ROC 50 miles στο πρόσφατο παρελθόν όπου είχαν συμβεί ισχυρές βροχοπτώσεις και δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί ο αγώνας, είχαμε ετοιμάσει 2 εναλλακτικά σενάρια (Plan B & Plan C). Κι αυτό είχε γίνει γιατί νοιώθουμε μεγάλη υποχρέωση προς του Αθλητές και Εθελοντές που ετοιμάζονται μια ολόκληρη χρονιά για τον ROUT και ταξιδεύουν οι περισσότεροι από μακριά έχοντας πάρει ανάλογες άδειες απ΄ τη δουλειά τους αλλά και τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.
Στις 10 Οκτωβρίου, εξαιτίας του covid19 αλλά και της εξέλιξης του καιρού ετοιμάστηκε βίντεο με την Τεχνική Ενημέρωση απ τους υπογράφοντες ώστε να καταδειχθεί η δυσκολία αλλά και το αμφίβολο της εξέλιξης του αγώνα.
Μετά από επιτόπια αξιολόγηση των Σημείων Επικινδυνότητας σύμφωνα με το RISK Analysis Guide του αγώνα, και βλέποντας ότι μετά τον Σταθμό του Κρουσόβου ότι 4 σημεία δεν μπορούσαν να παρακαμφθούν, λάβαμε την απόφαση να θέσουμε σε ισχύ το πρώτο εναλλακτικό σενάριο (Plan B). Αυτό είχε να κάνει με συντόμευση της διαδρομής στα 110 χιλιόμετρα. Βέβαια μας απασχόλησε το γεγονός ότι μια διαδρομή 110 χλμ θα μπορούσε να είναι μια εμπειρία ROUT? Έχοντας πλήρη γνώση της περιοχής, η απάντηση ήταν ΝΑΙ μιας και η συντόμευση θα αντικαθιστώνταν απ το πολύ δύσκολο τερέν με νερά, λάσπες και βροχή καθώς και ότι η θετική υψομετρική ήταν στα +6.000μ.
Κι έτσι στις 11 Οκτωβρίου προβήκαμε στην ενημέρωση των αθλητών για να το έχουν υπόψιν αν θα ήθελαν να ταξιδέψουν ή όχι προς το Δασικό Χωριό.
Η εξέλιξη όμως του καιρού γινόταν όλο και πιο δυσοίωνη. Την ημέρα της εκκίνησης οι προβλέψεις έδιναν κορύφωση του φαινομένου ακριβώς το σημείο που θα λάμβανε μέρος ο αγώνας.
Αξιολογώντας την κατάσταση αυτή, και έχοντας υπόψιν παλιότερα συμβάντα από αγώνα που διεξάγεται στην ίδια περιοχή (VFUT) και σύμφωνα με το RISK Analysis Guide αποφασίσαμε την μετάθεση κατά 1 ημέρα την εκκίνηση του αγώνα (Σάββατο) έχοντας λάβει υπόψιν το όριο τερματισμού και του τελευταίου αθλητή ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει πίσω στην βάση του και να μπορεί να πάει για εργασία την Δευτέρα.
Αυτό όμως έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των Εθελοντών, μιας κι αυτοί έπρεπε να συναινέσουν ότι θα μπορέσουν όχι απλά να μεταφερθούν οι ίδιοι και τα εφόδια στους χώρους που θα έπρεπε να στηθούν οι σταθμοί και τα σημεία ελέγχου, αλλά και να στήσουν τους καταυλισμούς και τις ασύρματες επικοινωνίες υπό βροχή.
Τελικά 163 Αθλητές έδωσαν το παρών στο Δασικό Χωριό παραλαμβάνοντας τα bib τους και παραδίδοντας τα ενισχυμένα drop bags τους έχοντας πάντα τη σκέψη τους στον καιρό και στο πως θα μπορούσαν να ανταποκριθούν καλύτερα στις δύσκολες και πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες. Όμως το spirit του Ultra Mountain Runner είχε υπερισχύσει κι όλοι οι αθλητές που βρισκόταν στο Δασικό Χωριό ήταν έτοιμοι.
Πέραν όμως των προβλέψεων θα πρέπει να αναφερθεί ότι 5 ομάδες Εθελοντών περιπολούσαν στα σημεία Επικινδυνότητας ( γεφύρια, χειμάρρους, ρυάκια) ώστε να βεβαιωθούν ότι όντως θα μπορούσαν οι Αθλητές να λάβουν μέρος στον αγώνα στα όρια του AdvEndure και όχι του Adventure.
Την παραμονή του αγώνα κι ενώ οι προβλέψεις του καιρού έδιναν μείωση του φαινομένου και καλυτέρευση καιρού μετά τα μεσάνυχτα, η βροχόπτωση όχι απλά δεν σταμάτησε, αλλά τα καιρικά φαινόμενα εντάθηκαν. Η βροχή έγινε ισχυρή ακολουθούμενη από κεραυνούς και αστραπές κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.
Έτσι προχωρήσαμε σε άμεση συζήτηση με τις Ομάδες Διάσωσης του αγώνα κι αφού είχαμε τη σύμφωνη γνώμη των εθελοντών να ξεστήσουν τους Σταθμούς της Ζαρκαδιάς και του Πάγκαλου και να τους μεταφέρουν σε νέα σημεία. Επειδή όμως στο Δασικό Χωριό υπήρχαν 163 «ετοιμοπόλεμοι» αθλητές αποφασισμένοι να ζήσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία, προχωρήσαμε στην εφαρμογή του δεύτερου εναλλακτικού πλάνου (Plan C) αφού πρώτα δόθηκε μια 2ωρη και κατόπιν 3 ωρη καθυστέρηση στο χρόνο εκκίνησης ώστε να μπορέσουν να μεταφερθούν οι καταυλισμοί.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου φάνηκε τα φαινόμενα να μειώνονται και το ηθικό ανέβηκε σε όλους. Πλέον η εκκίνηση ήταν κοντά και το ραντεβού με την ultra εμπειρία θα ξεκινούσε στις 9 το πρωί στο Δασικό Χωριό.
Μία τελική αναγνωριστική περιπολία, κατέδειξε ότι εξαιτίας της μεγάλης βροχόπτωσης, ένα ρυάκι στο 8ο (167ο χλμ) είχε μετατραπεί σε χείμαρρο. Αν και το ρυάκι αυτό είχε προβλεφθεί να ενισχυθεί με σχοινί την προηγούμενη ημέρα, ο Αθλητής και Διασώστης Νίκος Κουνατίδης υπεύθυνος για τον Σταθμό του Θεολόγου ενημέρωσε ότι ήταν τόσο ορμητικό που δεν παρείχε πλέον ασφάλεια στο πέρασμά του.
Έχοντας υπόψιν τον περιορισμό του χρόνου Αθλητών και Εθελοντών, τη μη γνώση πότε και εάν θα έπεφτε η στάθμη των νερών του χειμάρρου καθώς και ότι δεν υπήρχε τρόπος να μεταφερθούν οι αθλητές απ το 167ο χλμ σε περίπτωση συνέχισης της βροχής, αποφασίσαμε με βαριά καρδία την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ του αγώνα.
Ανακοίνωση ακύρωσης του αγώνα απ τον Χρήστο Δ. Κατσάνο και τον Νίκο Κουνατίδη φωτ. Δρόσος Δρόσος |
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Κοντά 2 μήνες τώρα ζούμε όλοι μας μια
κατάσταση ΧΑΡΜΟΛΥΠΗΣ.
Επιλέξαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να έρθουμε σε επαφή με όσους εμπλεκόμενους μπορούσαμε (Αθλητές και Εθελοντές). Είτε δια ζώσης, είτε τηλεφωνικά, είτε στα social media ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε προσωπικές απαντήσεις σε όλους όσους το ζήτησαν.
Ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε ενδοσκόπηση για το τι μέλλει γενέσθαι για όλους τους αγώνες μας από δω κι εμπρός έχοντας υπόψιν τις δυνατότητες μας σε ένα πεδίο 175 χιλιομέτρων με +9000 μέτρα υψομετρικής στην αχανή Ροδόπη έχοντας να αντιμετωπίσουμε από δω κι εμπρός τόσο την πανδημία του covid19 όσο και την Κλιματική Αλλαγή.
Ο ROUT δεν έχει σπόνσορες. Κι αυτό είναι επιλογή μας. Φυσικά θα θέλαμε να έχουμε ΧΟΡΗΓΟΥΣ ( όπως είχαμε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στον πρώτο μας αγώνα το 2009). Κι εξηγούμαστε. Για μας Χορηγός με την αρχαία ελληνική έννοια, είναι αυτός ο οργανισμός ή άνθρωπος που υποστηρίζει χρηματικά ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο έναν σκοπό. Δεν βάζει σε πρώτη προτεραιότητά την προβολή του ούτε απαιτεί ανταποδοτικά οφέλη. Μέχρι σήμερα οι μοναδικοί που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι οι Εθελοντές και οι Αθλητές του ROUT. Αυτοί βάζουν χρόνο, χρήμα και ενέργεια για να ζήσουν μια εμπειρία και όχι για να αγοράσουν ένα προϊόν.
Οι δυνατότητες της οργάνωσής μας, μας επιτρέπουν:
1.
Να δώσουμε προτεραιότητα συμμετοχής στον ROUT του 2022 (και μόνο) στους
163 αθλητές που δήλωσαν να λάβουν μέρος στην διοργάνωση του 2021
2.
Οι αθλητές αυτοί θα μπορούν να καταβάλουν
οικονομική συνεισφορά που θα ανέρχεται στα 90 ΕΥΡΩ
Καταλήγοντας, συνειδητοποιήσαμε ότι όλες οι υπερβάσεις (σωματικές και ψυχικές) που λαμβάνουν χώρα σε τέτοια γεγονότα, αξίζουν αν και μόνο μας κάνουν Καλύτερους Ανθρώπους.
Καλή αντάμωση λοιπόν στις 14 Οκτώβρη 2022.
Για την ευθύνη των λόγων, των πράξεων και των αποφάσεων εκ μέρους της ROUT Family,
Ηλίας Σπυριδόπουλος & Χρήστος Δ. Κατσάνος