Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ROUT 2016 – Τι ζήσαμε –Τι μάθαμε………

ROUT 2016 – Τι ζήσαμε –Τι μάθαμε………


Τα πράγματα αλλάζουν ή τα πράγματα εξελίσσονται ή μήπως εμείς αλλάζουμε απέναντι στα πράγματα και τα γεγονότα; Η ευχαρίστηση/πλήρωση που νοιώθουν τα μέλη ενός tribe που συμμετέχουν είναι κάθε φορά η ίδια ή είναι διαφορετική; Το Woodstock που θυμόμαστε είναι αυτό που υπήρξε ή είναι αυτό που θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι υπήρξε; Οι Αξίες υπάρχουν στο μυαλό ή οι Αξίες βιώνονται καθημερινά; Στα tribes όλα τα μέλη συμφωνούν με τις Αρχές ή με τις αποφάσεις; Και αν συμφωνούν με τις αρχές αλλά διαφορούν με τις αποφάσεις τότε τι γίνεται; Οι Αρχές καθορίζουν το χαρακτήρα και τις δράσεις μας διαχρονικά ή τελικά όλα αυτά είναι εφήμερα και περαστικά;

Συναισθήματα, σκέψεις και μαθήματα όλης της χρονιάς με αποκορύφωμα τον Rodopi Advendurun 100 miles πριν δύο εβδομάδες ήρθαν και πλημμύρισαν την καθημερινότητα και μας ώθησαν να τα μοιραστούμε με όλη την Κοινότητα των υπεραποστάσεων του Ορεινού Τρεξίματος


Φώτο: Drossos Drossos

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!!!

Αλήθεια τι είναι ο ROUT; Είναι ένας αγώνας υπεραπόστασης στο βουνό; Είναι μια δράση; Είναι μια συνολική Εμπειρία; Είναι ένα μέρος συνάθροισης «περίεργων υπεραθρώπων» ή μια κατάσταση μέθεξης καθημερινών αγωνιζόμενων; Ή μήπως μια …χίμαιρα;

Ας προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε. Τα συστατικά λοιπόν της ROUT EXPERIENCE (εμπειρία) είναι η Οικογένεια (ROUT Family), οι δράσεις της (ROUT activities), τα αγωνιστικά δρώμενα (Rodopi Advendurun 100 miles, Rodopi Challenge 50 miles, Haidou Trail Party 24K ), τα αχανή δάση της Ροδόπης και φυσικά το Δασικό Χωριό.

Με λίγα λόγια η εμπειρία που ονομάζεται ROUT δημιουργείται απ΄τους Ανθρώπους της Οικογένειας του ROUT, τους Ανθρώπους που στηρίζουν αυτές τις δράσεις και φυσικά τους συμμετέχοντες αγωνιζόμενους Αθλητές και τους Συνοδούς τους.

Ας τα πάρουμε λοιπόν απ΄την αρχή.

ROUT Family. Αποτελείται απ τους Ανθρώπους που αγαπούν τη Ροδόπη, αρέσκονται τόσο στο αγωνιστικό σκέλος στο δάσος και το βουνό (τρέξιμο, διάσχιση, διανυκτέρευση), όσο και στην εθελοντική συμμετοχή προσφοράς (καθαρισμός μονοπατιών, σηματοδότηση, μεταφορές, μαγείρεμα κλπ) με μοναδικό γνώμονα την ευχαρίστηση που τους προκαλεί αυτό. Δεν «θυσιάζουν» κάτι, δεν αισθάνονται «ήρωες» αλλά συμμετέχοντες σε κάτι που προκαλεί χαρά σε όλους, εσωτερική αρμονία, ξεπέρασμα προσωπικών ορίων.

ROUT δράσεις. Αγωνιστικές και μη. Συμμετοχή σε διάφορους αγώνες με την ίδια φιλοσοφία αλλά και υποστηρικτικά (σταθμοί υποστήριξης, σκούπες κλπ) αλλά και συνάντηση με σκοπό την χαλάρωση, την παρέα και την ανατροφοδότηση (Ετήσια Χειμερινή Συνάντηση Εθελοντών στο Δασικό Χωριό).

ROUT Ambassadors. Οι άνθρωποι που αισθάνονται όμορφα να μεταφέρουν το όνομα, τις αξίες και την εμπειρία του ROUT σε διάφορα μέρη και δρώμενα που παίρνουν μέρος κυρίως εκτός Ελλάδας. Καταξιωμένοι Αθλητές αλλά κυρίως ολοκληρωμένες προσωπικότητες με άποψη για το τρέξιμο αλλά και την αειφόρα προσέγγιση με το βουνό.

ROUT Stations & ROUT Gourmet Teams: Άνθρωποι που αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν τους αγωνιζόμενους, σχεδιάζοντας όλο το χρόνο και εκτελώντας προετοιμασίες 4ημέρου στους λίγους αλλά καλά εξοπλισμένους σταθμούς έχοντας τη συναίσθηση το τι μπορεί να σημαίνει να υπηρετείς κάποιον που προσπαθεί να ξεπεράσει τα όρια του ευρισκόμενος σε φάση υπερπροσπάθειας.

Haidou Party. Το σκέλος της ανθρώπινης συνύπαρξης μετά από μια αγωνιστική δράση μέσα στο δάσος, με μουσική, καλό φαγητό ώστε να προκαλέσει βαθιές συζητήσεις με σκοπό την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των μελών του tribe.

Γιατί αναφέρονται όλα αυτά θα αναρωτηθεί κανείς. Μα γιατί φτάνοντας στον ROUT 2016 κουβαλούσαμε όλοι μας τις εμπειρίες από 7 προηγούμενες διοργανώσεις (μια 123 χλμ, και έξι 100 Miles), 5 ROC, 7 Haidou Trail, 7 Συναντήσεις Εθελοντών, 2 αποστολές εκτός και 6 αποστολές εκτός Ελλάδας.

ΤΙ ΖΗΣΑΜΕ ΤΟ 2016;

Ήδη απ΄τα τέλη του 2015 διαισθανθήκαμε ότι κάτι είχε πάει σε διαφορετική σφαίρα απ΄τις προηγούμενες χρονιές. Κι αυτό αρχίσαμε να το καταλαβαίνουμε όταν για πρώτη φορά βρεθήκαμε απέναντι σε ένα «γλυκό πονοκέφαλο». Κι αυτός δεν ήταν άλλος απ΄το γεγονός ότι οι αθλητές που επιθυμούσαν να λάβουν μέρος στον αγώνα, ήταν σημαντικά περισσότεροι απ΄όσους πιστεύαμε ότι μπορούμε να υπηρετήσουμε χωρίς να παραβιάζονται οι Αρχές του ROUT αλλά κυρίως ο χαρακτήρας του αγώνα που έχει να κάνει με αυτό που εκφράζει περισσότερο το motto «from darkness to Light», η ασφάλεια αλλά και η εξυπηρέτηση (πριν, κατά και μετά τον αγώνα).

Η απόφαση ήταν δύσκολη αλλά πάρθηκε. Και είχε να κάνει με την αποδοχή 35 επιπλέον των 150 αθλητών.

Και για να μη χαθεί στο στοίχημα, αποφασίστηκε η εκτέλεση επιπλέον εργασιών που εκτιμήθηκαν ότι μπορεί να υποστηρίξουν αυτή την απόφαση.

Ενισχύθηκε ο κομβικός σταθμός στην Πρασινάδα με την παραχώρηση απ΄την τοπική κοινωνία του παλιού σχολείου. Πλήρης ανακαίνιση και προμήθεια εξοπλισμού για μαγείρεμα αλλά και φροντίδα αθλητών που θα βρισκόταν σε θέση εγκατάλειψης η τραυματισμού (κρεβάτια, κουβέρτες κλπ).

Πρωτοβουλία 4ήμερης διάσχισης της Ροδόπης τον Αύγουστο με στόχο την επιτόπια γνώση της κατάστασης του μεγαλύτερου μέρους της διαδρομής, καθαρισμού της αλλά και γνωριμία μελών της οικογένειας που υποστηρίζουν από άλλα πόστα τον αγώνα ώστε να έχουν γνώση της διαδρομής και κατανόησης κατά τη διάρκεια του αγώνα μέσω της ασύρματης επικοινωνίας με τους Σταθμούς και τα σημεία ελέγχου.

Και έφρασαν οι μέρες του αγώνα.

Το κύριο χαρακτηριστικό διαφοροποίησης σχετικά με τις προηγούμενες χρονιές ήταν το γεγονός των 72 rookies (νεοεισερχομένων στον αγώνα).





Φέτος το 2ήμερο του αγώνα έγινε 4ήμερο από μερίδα των αθλητών οι οποίοι θεώρησαν ως σημαντικό τον εγκλιματισμό κι έτσι έφτασαν 2 μέρες πριν τον αγώνα.

Φέτος πάνω από 60 αντίσκηνα φιλοξένησαν Αθλητές και συνοδούς, κάτι που καταδεικνύει ότι το πνεύμα του advendurunning γίνεται όλο και πιο οικείο. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και το «μοίρασμα» των σπιτιών του δασικού χωριού μεταξύ των αθλητών.

Επίσης αιωρούνταν στην ατμόσφαιρα η διάθεση μερίδας αθλητών για κάτι «πολύ καλό» μετά και την πρόβλεψη για «τρεξιματικές» συνθήκες καιρού.

Πρωτόγνωρο επίσης ήταν και το γεγονός ότι ο αθλητής Χάρης Λεζπουρίδης είχε αποφασίσει να λάβει μέρος στον αγώνα χωρίς τη χρήση βοήθειας απ΄τους σταθμούς (φαγητό, drop bags) αλλά κουβαλώντας όλη την τροφή και τον εξοπλισμό πάνω του. Και για να το δυσκολέψει περισσότερο έθεσε σαν έγκυρο όριο τερματισμού τις 33 ώρες. Και μάλιστα τη χρονιά που τον εύρισκε με την ευκαιρία για 5ο τερματισμό στο ROUT (τελικά κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα σε 31.47.44!).
Διαβάστε όλο το report εδώ.



Ένα άλλο αξιοπρόσκετο ήταν ότι ο Βασίλης Βοσνάκης, παλιός ROUT Finisher ήρθε με την απόφαση να τρέξει τον αγώνα με το στυλ του barefoot φορώντας εξειδικευμένα παπούτσια ….


Βασίλης (Billy) Βοσνάκης Φώτο: Drossos Drossos


Επίσης στους συμμετέχοντες υπήρξαν παλιοί ROUTers όπως ο Παύλος ο Μαυρογιάννης και ο Παναγιώτης Μαστροπέρρος οι οποίοι θέλησαν να τιμήσουν τον αγώνα με τη συμμετοχή τους αν και είχαν βγει νικητές πριν από λίγες μέρες σε ένα πολύ απαιτητικό αγώνα (Σπάταθλον) και κουβαλούσαν την ανάλογη κούραση.

Πριν τον αγώνα όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν το προσωποποιημένο δώρο τους, που φέτος ήταν το τζάκετ της North Face (TNF Rapido Moda) με το λογότυπο του αγώνα και τυπωμένο το όνομα του κάθε αθλητή.


Παρασκευή 21/10/2016
Ώρα: 04.30 – ήχησαν οι κουδούνες του ROUT
Ώρα: 06.00 – 185 αθλητές ξεκίνησαν…


Το τι επακολούθησε στο αγωνιστικό σκέλος, δεν θα μπορούσε να το αποδώσει κανείς καλύτερα απ΄τους Ανθρώπους του ADVENDURE:

“………Ο αγώνας ξεκίνησε δυνατά από την αρχή. Ήδη σχεδόν στο μέσο της διαδρομής, στην Πυραμίδα-148, η πρώτη τριάδα των αθλητών που πέρασε από εκεί είχε περάσματα κάτω από την περσινό πέρασμα του νικητή και πρώην κάτοχο του ρεκόρ Charlie Sharp. Ο Νίκος Καλοφύρης, ο Ρουμάνος Bogdan Petrutu και ο Νίκος Πετρόπουλος ο οποίος σε αντίθεση με άλλες χρονιές ξεκίνησε δυνατά από σχετικά νωρίς στον αγώνα, είχαν δώσει έναν ξέφρενο ρυθμό περνώντας από σημείο ελέγχου σε λιγότερο από 10,5 ώρες! Όταν τρέχεις στο όριο και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όμως, κινείσαι σε ένα τεντωμένο σχοινί. Ο Νίκος Καλοφύρης επηρεασμένος από την υγρασία και την κούραση από το UTMR δεν άντεξε στον ρυθμό και εγκατέλειψε λόγω στομαχικών προβλημάτων στο Μέγα Ρέμα (K-107) όπου και κοιμήθηκε για να συνέλθει και να περπατήσει μέχρι το επόμενο σημείο ελέγχου για να γυρίσει πίσω στο Δασικό Χωριό. Ο Νίκος Πετρόπουλος βοηθούμενος από τον συναγωνισμό και τρέχοντας δυνατά καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής από εκείνο το σημείο και μετά βρέθηκε μόνος του στην 1η θέση την οποία κράτησε μέχρι το τέλος για καταρρίψει τελικά το ρεκόρ τερματίζοντας στην απίστευτη επίδοση 22.25.11.





“ADVENDURE: Αν στον αγώνα των αντρών έσπασαν τα κοντέρ, στον αγώνα των γυναικών … διαλύθηκαν. Τι να πει κανείς και τι να γράψει για το απίθανο όσο και άπιαστο (μέχρι αποδείξεως βέβαια του εναντίου) 26.00.38 της Jo Manta που της έδωσε την 9η θέση γενικής; H Manta έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο έναν κύκλο διαγράφοντας μία απίθανη πορεία στον αγώνα, γράφοντας την δική της Ιστορία, η οποία ξεκίνησε με το 35.14.50 του 2013, ανοίγοντας ταυτόχρονα έναν άλλο κύκλο, διαφορετικό, αφού του χρόνου θα προσπαθήσει να φτάσει μέχρι την Σπάρτη στα πόδια του βασιλιά Λεωνίδα… Η Λόρα Ρεπσένκο πετυχαίνοντας την σπουδαία επίδοση 28.32.18 που είναι πολύ κάτω από το προηγούμενο γυναικείο ρεκόρ, της χάρισε την 2η θέση του βάθρου. Στην 3η θέση η πάντα χαμογελαστή Βάσω Σταύρου στην πρώτη της συμμετοχή σε αγώνα 100 μιλίων, η οποία κατάφερε όχι μόνο να βρεθεί στην 3η θέση του βάθρου αλλά και να κάνει μία επίδοση κάτω από 30 ώρες (29.58.56)”




«………Συνολικά 125 αθλητές από τους 185 που ξεκίνησαν στον αγώνα τερμάτισαν επιτυχώς, αριθμός που αναλογεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 67%, κάτω από τις προηγούμενες δύο χρονιές (2015 – 70%, 2014 – 73%), ποσοστό που δικαιολογείται εν μέρει από τις πολλές «νέες» συμμετοχές στον αγώνα…».

Μπορεί κανείς να διαβάσει όλο το report εδώ http://www.advendure.com/index.php/mountain/item/4560-espasan-ta-konter-ston-rout-2016#.WBcCUCSN3Hd




ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΩΝ ΡΕΚΟΡ

Ρεκόρ Αγώνα :     22.25.11 - ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ρεκόρ Γυναικών: 26.00.38 - ΓΕΩΡΓΙΑ JO ΜΑΝΤΑ
Ρεκόρ Προσωπικά:  Σχεδόν όλοι οι Τερματίσαντες
Ρεκόρ Masters: Απ το Λάζαρο Ρήγο στον Παύλο Μαυρογιάννη

Όσον αφορά τις κατηγορίες MASTERS (50+ ετών) , βρεθήκαμε κι εδώ σε κάτι πρωτόγνωρο. Μέχρι σήμερα η κατηγορία αυτή είχε εκφραστές αθλητές με καλές επιδόσεις και με ιδιαίτερο ήθος. Αυτή τη φορά πέραν του ήθους είχαμε και τις επιδόσεις!!!Το γεγονός που ζήσαμε όλοι μας, ο Λάζαρος Ρήγος (εκ των ιδρυτών του αγώνα) να πετυχαίνει επίδοση 28.35.36 (18 θέση γενικής κατάταξης) και να «διορθώνει» το «ημερολογιακό λάθος» δίνοντας το βραβείο του στον Παύλο Μαυρογιάννη (επίδοση 25.47.25 και 7η θέση γενικής κατάταξης) θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην ιστορία του ROUT.

Παύλος Μαυρογιάννης & Λάζαρος Ρήγος


ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ: Πέραν των πολλών θετικών ρεκόρ (συμμετοχής, χρόνων επίδοσης κλπ), γίναμε μάρτυρες και ενός πρωτόγνωρου για μας ….αρνητικού ρεκόρ!. Κι αυτό είχε να κάνει με τη χρήση εξωτερικής βοήθειας από τον αθλητή Γιάννη Πυργελή (μετακίνηση με αυτοκίνητο για 700 μέτρα) κατά το χάσιμο της διαδρομής του για 3 περίπου χιλιόμετρα μέσα στον αγώνα. Το συμβάν υπέπεσε στην αντίληψη συναθλητών του οι οποίοι και στηλίτευσαν επί τόπου τη συμπεριφορά του ενάντια στο «ευ αγωνίζεσθαι» με σκοπό τη συμμόρφωσή του. Ο Γιάννης Πυργελής αφού ζήτησε συγνώμη απ΄τους συναθλητές του για την λανθασμένη συμπεριφορά του και μετά και από παραίνεση και των συναθλητών του για δημοσιοποίηση του γεγονότος, έθεσε στη διάθεση της διοργάνωσης το θέμα του, ζητώντας συγνώμη αιτιολογούμενος της ιδιαίτερης συναισθηματικής φόρτισης λόγω της κατάστασης. Αξιολογώντας τα στοιχεία απ΄το jps track του αθλητή, την έλλειψη πρόθεσης εξαπάτησης, την παραδοχή απ΄τον αθλητή του γεγονότος, τη διάθεσή του να ζητήσει συγνώμη απ΄τους συναθλητές του και τους Ανθρώπους της ROUT Family καταλήξαμε στην απόφαση να μην ακυρώσουμε τη προσπάθεια του αθλητή, να δημοσιοποιήσουμε το γεγονός και να του επιβληθεί χρονική ποινή 2 ωρών κάτι που τον οδηγεί στην 15 θέση με τελική επίδοση 27.52.05.

Γιάννης Πυργελής Φώτο: Orizontas

5 φορές Finishers. Ένα βασικό σημείο των Αξιών του ROUT είναι η αναγνώριση πέραν των νικητών φυσικά, των Αθλητών που κατάφεραν να τερματίζουν 5 φορές των αγώνα. Φέτος για 3η χρονιά οι παλιοί 5times finishers βράβευσαν τους νέους που δεν ήταν άλλοι απ΄τους Νίκο Πετρόπουλο (3 φορές νικητής του ROUT με 3 φορές ρεκόρ αγώνα), Χάρη Λεζπουρίδη, Μαυρίκιο Πολίτη, Θανάση Νάτση και Παναγιώτη Τσογκαράκη,

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα ανήκει και το γεγονός ότι φίλοι αθλητές του ROUT (Ν. Σιδερίδης, Α. Νικολαίδης, Δ. Τσακίρης, Π. Γιάγκου, Κ. Παυλίδης κα) που είχαν ολοκληρώσει πριν λίγο καιρό απαιτητικούς αγώνες έδωσαν το παρών στους διάφορους σταθμούς υποστηρίζοντας τους αθλητές εμπνέοντας νέους και παλιούς.


ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ;

Τελικά όσο κι αν νομίζεις ότι τα έχεις γνωρίσει όλα, όσο εξελίσσονται τα πράγματα πάντα θα υπάρχουν θέματα προς προβληματισμό και βελτίωση. Ας δούμε τι νέα μάθαμε φέτος:

Οι καιρικές συνθήκες αποτελούν το A και το Ω για μια επιτυχημένη διοργάνωση
  • Η Κοινότητα των Advendurunners έχει πλέον μεγαλώσει στην Ελλάδα
  • Οι εποχές όπου κύρια ζητούμενα ήταν ο καθαρισμός και η η σηματοδότηση των μονοπατιών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και θεωρούνται ως προαπαιτούμενα
  • Το αγωνιστικό επίπεδο των αθλητών έχει ανέβει σημαντικά
  • Χρειάζεται σκέψη αν θα πρέπει να συνεχιστεί ή να καταργηθεί η κατηγορία βράβευσης των Γυναικών μετά από τις σπουδαίες επιδόσεις που επιτυγχάνονται
  • Το να παίρνεις αποφάσεις δεν είναι απλά μέρος του παιχνιδιού αλλά υποχρέωση απέναντι σε όλη την Κοινότητα.
  • Οι Κανονισμοί πρέπει να αντανακλούν τις Αξίες και τις Αρχές του tribe και γι αυτό πρέπει να επικαιροποιούνται. Οι Αρχές και οι Αξίες είναι Αδιαπραγμάτευτες
  • Το θέμα της ευαισθητοποίησης απέναντι στη χρήση εξωτερικής βοήθειας είτε με μηχανοκίνητα μέσα είτε ανθρώπινη παρέμβαση (pacing) θα μπει σε πρώτη θέση προτεραιότητας και θα σχεδιαστούν δράσεις μετά από συζητήσεις με τους ROUT Ambassadors, μέλη της ROUT Family, 5 times finishers .

Καταλήγοντας, μάθαμε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι υπερβάσεις (σωματικές και ψυχικές) που λαμβάνουν χώρα σε τέτοια γεγονότα, αξίζουν αν και μόνο μας κάνουν Καλύτερους Ανθρώπους.

Καλή αντάμωση λοιπόν στις επόμενες δράσεις, μέχρι να κορυφώσουμε ξανά καλύτεροι και πιο σοφοί στον ROUT τον Οκτώβρη του 2017!

Φώτο: Drossos Drossos


Για την ευθύνη των λόγων, των πράξεων και των αποφάσεων εκ μέρους της ROUT Family,

Ηλίας Σπυριδόπουλος & Χρήστος Δ. Κατσάνος
Εθελοντές Κηδεμόνες

          

Read also...

Rodopi Ultra Trail © 2014 - Powered by TROPOS BRANDING Co
Designed by Templateism.com, Plugins By MyBloggerLab.com